TRÄ – DET NATURLIGASTE AV ALLA MATERIAL

Träbearbetningen i Sverige har sin egen historia, byggd på tradition och kunnande från generation till generation. Ett kulturellt arv om man så vill, ty många har levt av och med träindustrin, varit beroende av skogen och dess avkastning. Trä är ett levande material som kräver sin speciella hantering. Att arbeta med trä är på sitt sätt att arbeta med naturen själv. På Derome Trä- & Nostalgimuseum visas utvecklingen inom träindustrin under de tre senaste seklen. Här visas människans uppfinningsrikedom när det gäller att få fram rationella metoder för till exempel sågning och hyvling. En av de äldsta pjäserna i samlingarna, ett hjul från 1500-talet, ger besökaren tillfälle att begrunda utvecklingen. Flertalet av muséets maskiner är helt iordningsställda och fungerande. Vi visar även hur man svarvade för 1000 respektive 5000 år sedan. Steget från det lilla 1500-talshjulet till den sex ton tunga ramsågen från sekelskiftet är stort, och i tidsrymden mellan maskinerna har mycket hänt. Kullagret har uppfunnits, elkraften har kommit och det mer hantverksmässiga arbetet har blivit industriellt. Utställningarna kretsar inte bara kring gamla maskiner och handverktyg - i cafeterian visas en videofilm om dagens moderna högteknologiska produktion som en kontrast till äldre tiders slitsamma arbete. Derome Trä- och Nostalgimuseum är ett stycke kulturhistoria, lärorikt och spännande för de som inte sysslat med trä, igenkännande för alla som på olika sätt arbetat inom näringsgrenen. Träarbetare eller inte - alla är hjärtligt välkomna att bekanta sig med käppsvarven, kransågen, den 5-kuttriga hyveln och de 6.000 handverktygen och 200 maskiner eller någon av årets nyheter.