TRÄ – Det naturligaste av alla material

Utställning

Träbearbetningen i Sverige har sin egen historia, byggd på tradition och kunnande från generation till generation. Ett kulturellt arv om man så vill, ty många har levt av och med träindustrin, varit beroende av skogen och dess avkastning. Trä är ett levande material som kräver sin speciella hantering. Att arbeta med trä är på sitt sätt att arbeta med naturen själv.

På Derome Trä & Nostalgimuseum visas utvecklingen inom träindustrin under de tre senaste seklen. Här visas människans uppfinningsrikedom när det gäller att få fram rationella metoder för till exempel sågning och hyvling.

En av de äldsta pjäserna i samlingarna, ett hjul från 1500-talet, ger besökaren tillfälle att begrunda utvecklingen. Flertalet av muséets maskiner är helt iordningsställda och fungerande.

Steget från det lilla 1500-talshjulet till den sex ton tunga ramsågen från sekelskiftet är stort, och i tidsrymden mellan maskinerna har mycket hänt. Kullagret har uppfunnits, elkraften har kommit och det mer hantverksmässiga arbetet har blivit industriellt.

Under 2021 har vi byggt om och moderniserat delar av vår basutställning och du kan nu följa träbearbetningens långa historia, ända från spjut till möbel- och byggnadssnickeri i vår nya utställning ”TRÄ – Det naturligaste av alla material”.

I utställningen blandas föremål med fakta, bilder och snickares egna berättelser om arbetet och livet för 100 år sedan. I Teknikverkstan kan barn i alla åldrar testa olika tekniska uppfinningar, tillverka egna krampor och läsa mer om hur det var att vara barn på 1800-talet.

Välkommen hit – men håll ögonen öppna – för muséet är fullt av små detaljer, även sådana som inte direkt för tanken till trä!

Utställning

Denna hemsida använder cookies. Genom att fortsätta använda denna hemsida - godkänner du vårt användande av cookies.